Η ανθρωπιά θα νικήσει

Νικούμε. Νικούμε.
Πάντα νικάει το δίκιο!
Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.
Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.
Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.


Τετάρτη 7 Οκτώβρη 2020, μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Ιστορική τόσο για την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση από την ελληνική δικαιοσύνη όσο και για την μεγαλειώδη συγκέντρωση του κόσμου έξω από το Εφετείο Αθηνών. Οι νεοναζί καταδικάστηκαν πρώτα από το αντιφασιστικό κίνημα, στην συνέχεια από ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και στο τέλος από την δικαιοσύνη.

Σε αυτό το αντιφασιστικό κίνημα θεωρούμε ότι ανήκουμε και εμείς, σαν αμεσοδημοκρατική δημοτική κίνηση και σαν πολίτες οι οποίοι από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας του Παύλου είχαμε φωνάξει “Δεν είναι ο δολοφόνος Χρυσή Αυγή, η Χρυσή Αυγή είναι ο δολοφόνος”.

Σήμερα νικήσαμε μια μάχη, όμως ο πόλεμος δεν σταματά. Οι φασίστες μπορεί να φυλακίζονται αλλά ο φασισμός δεν φυλακίζεται. Ο φασισμός τσακίζεται. Ο φασισμός τσακίζεται στον δρόμο, στο καφενείο, στην γειτονιά, στην δουλειά, στο σχολείο, στην συνέλευση, στον αγώνα. Ο φασισμός τσακίζεται παντού όπου θα μπορούσε να γεννηθεί, ο φασισμός τσακίζεται όταν τσακιστεί και το σύστημα που τον γεννά.

Όσο υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, όσο υπάρχουν φράχτες, όσο υπάρχουν διωγμένοι άνθρωποι στον δρόμο ο πόλεμος δεν σταματά. Όσο υπάρχει εκμετάλλευση, όσο υπάρχει πείνα, όσο υπάρχει ανισότητα, ο πόλεμος δεν σταματά.

Με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που ακολουθούν, η σημερινή δικαίωση του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν και όλων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, η σημερινή δικαίωση της Μάγδας, του Καντίμ Χουσείν και όλων των συγγενών και των φίλων των θυμάτων, η σημερινή δικαίωση όλου του αντιφασιστικού κινήματος, μας γεμίζει δύναμη και ελπίδα.

Η ανθρωπιά θα νικήσει.

Δεν είναι αθώοι

Στις 7 Οκτώβρη 2020, ολοκληρώνεται η μακρόχρονη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και ανακοινώνεται η απόφαση του δικαστηρίου. Επτά ολόκληρα χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η καταδίκη των δολοφόνων είναι πλέον συνυφασμένη με την καταδίκη του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα.

Θεωρώντας από την πρώτη στιγμή ότι το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής έδρασε ως εγκληματική οργάνωση, συνειδητοποιώντας την σημασία και τον συμβολισμό της δικαστικής της καταδίκης αλλά ταυτόχρονα γνωρίζοντας ότι ο φασισμός και ο ναζισμός τσακίζεται σε όλα τα μέτωπα, με συλλογικούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, σε κάθε κοινωνικό χώρο, αιτούμαστε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου να ζητήσει με ψήφισμά του την καταδίκη της Χρυσής Αυγής όπως έχουν ήδη πράξει τα Δημοτικά Συμβούλια Αθηναίων, Βριλησσίων και Χανίων, το δε τρίτο με ομόφωνη απόφαση.

Προτείνουμε το παρακάτω ψήφισμα:

“Στις 7 Οκτωβρίου αναμένουμε την ανακοίνωση μιας ιστορικής σημασίας απόφασης, της απόφασης καταδίκης του φασισμού στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η δολοφονία του Παυλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καθώς και πλήθος άλλων εγκληματικών πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται τα μέλη και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, είναι ελάχιστα παραδείγματα της ναζιστικής και φασιστικής πρακτικής και ιδεολογίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου, εκφράζει την συμπαράστασή του στα θύματα και στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης και προσδοκά την απερίφραστη καταδίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής από τη Δικαιοσύνη.”

Επιπλέον καλούμε τον κόσμο, να δείξει για άλλη μια φορά τα αντιφασιστικά του αντανακλαστικά είτε συμμετέχοντας στην μεγάλη συγκέντρωση της 7 Οκτωβρίου έξω από το Εφετείο Αθηνών στους Αμπελόκηπους, είτε οργανώνοντας αντίστοιχες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις την ίδια μέρα σε όλη την Ελλάδα.

Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνίων"

%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους του Ν. Καρδίτσας

Η καταστρεπτική πλημμύρα στην Καρδίτσα και στους γύρω οικισμούς, προξένησε ανυπολόγιστες ζημιές και έφερε τους κατοίκους του Νομού Καρδίτσας σε απόγνωση.

Τα ΜΜΕ αναπαράγουν ως αιτία την κλιματική αλλαγή, όμως εμείς γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον μερίδιο της ευθύνης φέρουν τα εγκατεστημένα αλλά και τα υπό εγκατάσταση βιομηχανικά συμπλέγματα ανεμογεννητριών στα γύρω βουνά των Αγράφων.

Όταν το δάσος μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη, οι πλημμύρες δεν αργούν να έρθουν.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης στους ανθρώπους του Νομού Καρδίτσας, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνίων" καλεί τον κόσμο της Τήνου να συμμετέχει στην συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης μέχρι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Τα είδη που συλλέονται είναι λαδι, όσπρια, μακαρόνια, κονσέρβες, είδη καθαρισμού και γάλα μακράς διαρκείας.

Η συλλογή γίνεται στο κατάστημα WIND Store Τήνου, καθημερινά εκτός Κυριακής, ώρες γραφείου.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλευρό Ελλήνων και Γερμανών επενδυτών

Αύριο Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020, απαγορεύεται σε όλους μας, επισκέπτες και κατοίκους της Τήνου, η κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο του νησιού, είτε είμαστε σε όχημα είτε πεζοί!

Ο λόγος είναι ότι μία ιδιωτική εταιρεία ελληνογερμανικών συμφερόντων θέλει να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο δρόμο για την συνέχεια του έργου της, ενός έργου εγκατάστασης ανεμογεννητριών, για το οποίο έχει αντιδράσει και αντιδρά σθεναρά η τοπική κοινωνία, οι τοπικοί φορείς, η τοπική δημοτική αρχή, όλες οι δημοτικές ομάδες κλπ.

Εν ολίγοις, η Ελληνική Αστυνομία προχωράει σε αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις, που προσβάλουν τους κατοίκους της περιοχής, βλάπτουν τις τοπικές επιχειρήσεις, καταπατούν κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα του λαού για χάρη μιας ιδιωτικής "επένδυσης".

Όλοι μας, οφείλουμε να αντιδράσουμε σε αυτές τις δικτατορικές πρακτικές, οφείλουμε να σταματήσουμε τον κατήφορο των αστυνομικών αρχών, οφείλουμε να διεκδικήσουμε ίση μεταχείριση απέναντι στον νόμο. Έχουμε δικαιώματα επάνω στο νησί μας, έχουμε δικαιώματα που προκύπτουν από το Ελληνικό Σύνταγμα, έχουμε την απαίτηση να γίνουν σεβαστά.

Το συμφέρον της κοινωνίας πάνω από το συμφέρον της εταιρείας.

Όλοι και όλες, σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020 στις 18.00 έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου, σε παράσταση διαμαρτυρίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ - ΟΛΟΙ ΜΕ ΜΑΣΚΑ - ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνίων"

Δεν θα λειτουργήσει

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη σε ανοικτή συνάντηση με τους ανθρώπους της Τήνου

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτές τις μέρες, βρίσκεται στο νησί μας ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο νησί μας, όπου πριν δύο εβδομάδες, οι αστυνομικές δυνάμεις του Υπουργού του, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατέστειλαν βίαια μια ειρηνική διαμαρτυρία και συνέλαβαν συμπολίτες μας, που προσπαθούσαν να δείξουν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Στο νησί μας, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να “τρυπηθεί” από εκατοντάδες ανεμογεννήτριες χάρη και στον νέο αντι-περιβαλλοντικό νόμο του Υπουργού του, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Του Υπουργού του, ο οποίος δήλωσε ότι “κάποιοι” αντιδρούν στα νησιά και ότι αν δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες, θα μείνουμε με τα κεριά.

Στο νησί μας, που όπως όλα τα νησιά, κτυπήθηκε οικονομικά από τα μέτρα για την πανδημία και τώρα αναμένει την ολοκληρωτική καταστροφή του από την λαίλαπα των αιολικών.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον Δεκέμβρη του 2019 στην Καρδίτσα, είπε ότι η εγκατάσταση αιολικών χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Τι άλλαξε μέσα σε πέντε μήνες; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης που ακούει τις αντιδράσεις με μεγάλη προσοχή, δεν ακούει και τις αντιδράσεις του Τηνιακού Λαού και των άλλων νησιωτών; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης που θέλει να έχει μια προσωπική εικόνα για την διάθεση της τοπικής κοινωνίας δεν συνομιλεί με εκπροσώπους της για το θέμα των ανεμογεννητριών;

Εμείς είμαστε εδώ, στην διάθεσή του να του δείξουμε τον τόπο μας που θα καταστραφεί, να του δείξουμε το μέρος όπου οι συμπολίτες μας αντιμετώπισαν την βία των αστυνομικών δυνάμεων, να του εξηγήσουμε για ποιους λόγους οι ανεμογεννήτριες δεν αξίζουν τις θυσίες των νησιών μας και των άλλων παρθένων περιοχών της χώρας μας.

Τον καλούμε το πρωί της Κυριακής στις 11.00 να έρθει μαζί μας στα Πράσσα, να δει από κοντά τι προσπαθούμε να διαφυλάξουμε και να μιλήσει ανοικτά με μας και με τους ανθρώπους της Τήνου.

Mat tinos

Η ΕΛ.ΑΣ. στην υπηρεσία του "επενδυτή"

Τρίτη, 19 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από άλλα νησιά να φτάνουν σήμερα στην Τήνο προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών, της Ενεργειακής Κυκλάδων Ε.Π.Ε., στην θέση Πράσσα, αύριο Τετάρτη 20 Μαΐου.

Είναι η δεύτερη φορά που μετακινούνται δυνάμεις της αστυνομίας για να συνδράμουν στον συγκεκριμένο ιδιώτη, καταστέλλοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας η οποία έχει επανειλημμένα δείξει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου. Είναι η δεύτερη φορά που ο δίκαιος αγώνας των Τηνιακών προκειμένου να προστατέψουν το νησί τους, χρήζει καταστολής για χάρη μιας εταιρείας.

Αυτή τη φορά όμως, δε διστάζουν να μετακινήσουν ολόκληρη ομάδα αστυνομικών από νησί σε νησί, την ίδια στιγμή που οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίζονται, για να μην διαδοθεί ο νέος κορωνοΐός. Είναι άραγε η “επένδυση” της Ενεργειακής πιο πάνω κι από την δημόσια υγεία;

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων”, ως ελάσσονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, οφείλει να είναι παρούσα για την επίβλεψη και την προστασία της δημοτικής έκτασης, στην περιοχή Πράσσα, και αυτό θα πράξει, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την μετάδοση του ιού.

Επιπλέον, καταγγέλλει την παρουσία ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων στην Τήνο, στις υπηρεσίες μιας ιδιωτικής εταιρείας και συστρατεύεται με τον αγώνα της Τηνιακής κοινωνίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

ΟΙ “ΠΡΑΣΙΝΕΣ” ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

PANTHNIAKO%20SYLLALHTHRIO

Άμεση σύγκλιση της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών

Σαββατο, 9 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αίτημα της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης 'Κοινό Τηνίων' για άμεση σύγκλιση της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα Κατά Των Ανεμογεννητριών

Εδώ και καιρό φοβόμαστε πως ο σκοπός κάποιων είναι να σπείρουν διχόνοια στους Τηνιακούς, που έχουν επιδείξει πρωτόγνωρη και αξιοθαύμαστη μαζικότητα, και το πετυχαίνουν εν μέρει, αν κάποιος διαβάσει τις ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, για τις κρίσιμες εξελίξεις των ημερών.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αυτή την κρίσιμη στιγμή του αγώνα, δεν χρειαζόμαστε πόλεμο ανακοινώσεων, δεν χρειαζόμαστε επικοινωνιακές τακτικές, χρειαζόμαστε σύγκρουση με την κομματική γραμμή και συμμετοχή στον πραγματικό αγώνα.

Ως Κοινό Τηνίων, από τη θέση ευθύνης που μας αναλογεί, αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό του νησιού και των κατοίκων του και ούτε μία στιγμή δεν βάλαμε το προσωπικό ή το πολιτικό μας συμφέρον πάνω από το συμφέρον του συνόλου.

Από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκαν οι αρνητικές συνέπειες των εγκαταστάσεων στο νησί μας, παλεύουμε να υπάρξει ενημέρωση του κόσμου για το σημαντικό αυτό θέμα. Πιστοί στις απόψεις μας συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις, υπερασπιζόμαστε το νησί μας, για να παραμείνει αλώβητο από κάθε είδους απειλή, από κάθε ξένο ή και εγχώριο οικονομικό συμφέρον που στρέφεται εναντίον του.

Δεν ζούμε με αυταπάτες. Ήμασταν σίγουροι ότι το νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ήμασταν σίγουροι ότι οι τροπολογίες για τα αιολικά δεν θα περάσουν. Είμαστε σίγουροι ότι μειώθηκαν ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες υπεράσπισης της φύσης της χώρας μας και μαζί και του τόπου μας.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι διαφωνούμε με τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της πλειοψηφίας, τους μονόπλευρους χειρισμούς των προηγούμενων εβδομάδων, την απαράδεκτη δια περιφοράς συνεδρίαση του ΔΣ και μάλιστα την χρονική στιγμή που ο Τηνιακός λαός ζητούσε ουσιαστικά το δίκιο του στο βουνό.

Ακόμη, δεν καταλαβαίνουμε πως είναι δυνατόν κ. Δήμαρχε να ζητάτε την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά να απευθύνετε ευχαριστίες στους βουλευτές που το ψήφισαν. Πως είναι δυνατόν να προτείνετε δύο τροπολογίες αλλά να ευχαριστείτε τους βουλευτές που κατέθεσαν την μία η οποία και δεν πέρασε τελικά.

Θεωρείτε ότι είναι τίμιο προς τον κόσμο, να αφήνουμε στο απυρόβλητο βουλευτές που αρνήθηκαν να μιλήσουν με την Δημοτική Επιτροπή που εκπροσωπεί την θέληση του λαού που τους εξέλεξε; Θεωρείτε ότι είναι επιχείρημα ενάντια σε όλα τα προηγούμενα η επίδειξη ενός εγγράφου της προηγούμενης δημοτικής αρχής από το μακρινό 2004;

Εσείς κ. Κροντηρά θεωρείτε ότι η πρακτική νομιμοποίησης “δρόμων” που ξεφυτρώνουν εν μία νυκτί χωρίς έλεγχο συνεπειών είναι σωστή; Ακόμη και αν τότε η Τήνος δεν ήταν αντίθετη με την χρήση αιολικής ενέργειας αφού δεν γνώριζε την πραγματικότητα, θεωρείτε ότι ήταν σωστή αυτή η κίνηση της οποίας σήμερα βλέπουμε τις συνέπειες;

Έχετε και οι δύο ευθύνη ως προς την μη επικαιροποίηση του χωροταξικού της Τήνου που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στον αγώνα κατά των βΑΠΕ; Από το 2010 και σύμφωνα με τον Νόμο 3851/2010 επιτρέπεται να τοποθετούνται αιολικές εγκαταστάσεις και εκεί που τα τοπικά διατάγματα (Ζ.Ο.Ε. για την περίπτωση της Τήνου) το απαγορεύουν και μέχρι αυτά να εναρμονιστούν με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επιπλέον, όπως ενημερωθήκαμε από τον Σύλλογο Μηχανικών Τήνου, με την δημόσια διαμαρτυρία του, εδώ και κάποια χρόνια, τα μέλη του έχουν προετοιμαστεί για τον σκοπό αυτό και έχουν παρουσιάσει δημόσια την δουλειά τους. Γιατί η τελευταία δημοτική αρχή δεν συνεργάστηκε με τον τεχνικό κόσμο της Τήνου ώστε σήμερα να είχαμε εναρμονισμένο χωροταξικό σχέδιο και να μην μπορούσαν να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες κατά τις ορέξεις των επενδυτών, σε ολόκληρο το νησί;

Αρκετά όμως με το μακρινό ή και το πρόσφατο παρελθόν, όχι άλλα λόγια και επικοινωνιακές κοκορομαχίες. Σας καλούμε να σταματήστε να ασχολείστε με το ποιος έκανε τα χειρότερα λάθη, και να συνεχίσουμε όλοι μαζί να κοιτάζουμε κατάματα τον κοινό εχθρό της Τήνου.

Κάντε υπομονή και όταν απαλλαγούμε από αυτόν, οι πολίτες θα μπορούν με ψυχραιμία να κρίνουν ποιος έκανε τα χειρότερα λάθη και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους μόνοι τους. Αυτή την στιγμή ζητούν και ζητάμε ουσιαστική δράση αποτροπής της καταστροφής.

Ζητάμε την άμεση συνεδρίαση της επιτροπής και μάλιστα δημόσια ώστε να επανακαθοριστούν δυναμικά οι επόμενες άμεσες και αναγκαίες δράσεις για την ανάσχεση της καταστροφής του νησιού που είναι σε εξέλιξη.

DiaPeriforas

Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς, Δευτέρα 4 Μαΐου, 08.00 - 09.00

Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020


Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνίων"

Δελτίο Τύπου για την δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Τήνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Μαΐου 2020


Κατόπιν αιτήματος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης "Κοινό Τηνίων" μαζί με σύσσωμη την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, για έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την τροπολογία που προτείνει ο Δήμος Τήνου επί του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου συνεδρίαση δια περιφοράς τις ώρες 8:00-9:00.

Το αίτημα της μειοψηφίας στάλθηκε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 1 Μαΐου το μεσημέρι, ζητώντας μία ανοιχτή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης πριν την Δευτέρα 4 Μαΐου.

Αντίθετα όμως, επιλέχτηκε και πάλι η δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και παρά τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για πραγματοποίηση της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως αυτό συμβαίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις δήμων και περιφερειών ανά την επικράτεια.

Το Κοινό Τηνίων έχει επίμονα ζητήσει την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας, μέσω τηλεδιάσκεψης και επαναφέρει παράλληλα το πάγιο αίτημά του για ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, επιμένοντας στην σημασία της ανοικτής και δημόσιας διεξαγωγής τους.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων”, τηρώντας την από την 31η Μαρτίου 2020 απόφασή της, εναντιώνεται στην δια περιφοράς πραγματοποίηση των συνεδριάσεων και επιμένει μέσω του εκλεγμένου δημοτικού της συμβούλου Πέτρου Κουσουνάδη, όπως είχε δηλώσει τότε:

[…] ότι ως ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν θα συμμετάσχουμε σε επόμενες συνεδριάσεις “δια περιφοράς” παρά μόνον αν αφορούν επείγοντα ή ιδιαίτερα θέματα.

Κατατάσσοντας το σημερινό μοναδικό θέμα ως εξαιρετικά επείγον ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής μας κίνησης έγραψε:

ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ: Πρόταση κατάθεσης τροπολογίας στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τρίτη 5 Μαΐου στην Βουλή, η οποία θα αφορά τα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα νησιά μας.

Ψηφίζουμε ΚΑΤΑ

Διότι:

α) η πρόταση για οποιαδήποτε τροπολογία κατατεθεί σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα το οποίο καταστρέφει συνολικά το περιβάλλον σε όλη την Ελλάδα, αυτόματα σηματοδοτεί την συμφωνία επί της αρχής με το νομοσχέδιο. Για εμάς το εν λόγω νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτιώσεων, αντιθέτως πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Να σημειωθεί εδώ ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού, έστω και με την τροπολογία που προτείνεται, ουσιαστικά η Τήνος και το Νότιο Αιγαίο κερδίζει μια μικρή καθυστέρηση μόνο της καταστροφής της. Δεν έχουμε τις αυταπάτες ότι μετά από τον οδοστρωτήρα που έρχεται ακόμη και για τις περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, θα μπορέσει να περάσει το οποιοδήποτε Τοπικό Χωρικό Σχέδιο αν δεν εναρμονίζεται με τον νόμο αυτόν. Συμπερασματικά πρέπει να εναντιωθούμε στο σύνολο του νομοσχεδίου και να γίνει άλλη νομοθετική ρύθμιση για την υλοποίηση του αιτήματός μας.

β) Ακριβώς αυτό το αίτημά μας, συμπυκνώνεται στην ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία έχει επίσης περάσει ομόφωνα και από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, για αναστολή όλων των αδειών και όλων των εργασιών μέχρις ότου οριστικοποιηθεί το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Παρόλα αυτά, η τροπολογία μιλάει μόνο για αναστολή των έργων που δεν έχουν άδεια εγκατάστασης, δηλαδή όχι για το σύνολο των έργων όπως έχουμε μέχρι τώρα συμφωνήσει.

γ) Η πολιτική μας εκτίμηση είναι ότι οι εν λόγω δύο τροπολογίες δεν έχουν καμία τύχη. Για την μία εκ των δύο η οποία μιλάει για έργα που έχουν να κάνουν με δημοτικές εκτάσεις, έχει ήδη γίνει προσπάθεια πρωτύτερα η οποία δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ η δεύτερη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πολιτικά σχέδια της κυβέρνησης τα οποία είναι απολύτως ξεκάθαρα στο πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου και τα οποία για τις ανεμογεννήτριες συγκεκριμένα συνοψίζονται στο να εγκατασταθούν όσες περισσότερες γίνεται, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακόμη και σε περιοχές Natura.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να συμφωνήσουμε σε μια τροπολογία η οποία, είναι ξεκάθαρο ότι συζητιέται προκειμένου οι βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας να έχουν κάνει μια υποτιθέμενη προσπάθεια να συνδράμουν στον δίκαιο αγώνα μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζουν την κυβέρνηση, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της και θα ψηφίσουν το εν λόγω καταστρεπτικό νομοσχέδιο με ή χωρίς την τροπολογία.

Είναι λάθος η εκτίμησή μας αυτή; Μένει να το αποδείξουν.
Corona virus

Κατάλυση της δημοκρατίας λόγω πανδημίας

Τρίτη, 14 Απρίλη 2020

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ "ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχεδόν έναν μήνα τώρα, έχουμε όλοι μας ως πολίτες χάσει οικειοθελώς ένα μεγάλο μέρος της ελευθερίας μας προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία μας και να βοηθήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Ακολουθούμε όλοι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα με αξιόλογη υπομονή, γνωρίζοντας ότι είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για την υγεία των δικών μας ανθρώπων αλλά και για την υγεία όλης της κοινωνίας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε μετατραπεί σε παθητικούς αποδέκτες των πολιτικών της κεντρικής κρατικής διοίκησης αλλά και της αυτοδιοίκησης. Συνεπώς δεν αποδεχόμαστε να καταπατούνται τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και να αποκλείεται η συμμετοχή μας στην λήψη των αποφάσεων.

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τήνου της 31ης Μαρτίου 2020, η οποία αφορούσε σημαντικότατα θέματα έγινε δια περιφοράς καθώς ο νόμος δίνει αυτήν την δυνατότητα λόγω πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε ποτέ συζήτηση των θεμάτων, δεν ακούστηκαν ποτέ οι απόψεις των δημοτικών συμβούλων παρά μόνο ζητήθηκε η ψήφος τους και προαιρετικά ένα κείμενο που να την συνοδεύει μέσω e-mail. Επιπλέον δεν έγινε ποτέ η καθιερωμένη ενημέρωση από τον Δήμαρχο και φυσικά δεν υπήρχε καμία δυνατότητα προτάσεων για συζήτηση κάποιων θεμάτων προ ημερησίας διάταξης όπως γίνεται συνήθως.

Παρότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προηγείται της πρόσκλησης για συνεδρίαση (ΦΕΚ 55/11.03.2020, άρθρο 10, παρ. 1) δίνει και την εναλλακτική της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία θα έδινε την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω χωρίς φυσική παρουσία στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και χωρίς κανέναν κίνδυνο διάδοσης του ιού, εντούτοις η λύση αυτή δεν επιλέγεται.

Η εναλλακτική αυτή λύση, η οποία είχε προταθεί από την κίνησή μας, είναι γνωστή στο προεδρείο και στον δήμαρχο αφού έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της κοινότητας Πανόρμου, για την συνεδρίαση των δημάρχων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπό τον Περιφερειάρχη καθώς και για την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, όπως μας έγινε γνωστό από “ενημερώσεις” συνοδευόμενες από κατάλληλο φωτογραφικό υλικό.

Γιατί λοιπόν ενώ έχουμε ήδη δηλώσει ότι η επιλογή της συνεδρίασης δια περιφοράς δεν είναι η κατάλληλη, η δημοτική αρχή συνεχίζει να την προτιμά; Τι την εμποδίζει να πραγματοποιήσει την συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη; Είναι ένας τρόπος για να παρακάμπτει τον διάλογο, τον έλεγχο και την ενοχλητική αντιπολίτευση; Είναι μια ευκαιρία να διοικεί τον Δήμο κατ’ αναλογία με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης;

Επειδή αμέσως μετά την πρόσκληση για την επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ρωτήσαμε τον πρόεδρο κ. Μαρκουίζο σχετικά, λάβαμε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι μία απάντηση η οποία δικαιολογούσε τα αδικαιολόγητα. Σύμφωνα με αυτήν οι λόγοι για τους οποίους δεν επιλέγεται η τηλεδιάσκεψη είναι οι παρακάτω:

1. Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία

2. Οι σύμβουλοι αυτοί δεν θα μπορούσαν να βοηθηθούν από κάποιον άλλο για να μην έρθουν σε κοντινή απόσταση και υπάρξει κίνδυνος διάδοσης του ιού.

3. Είναι ανούσιο και αντιδημοκρατικό να δοθεί δυνατότητα συμμετοχής μόνο στους επικεφαλής.

4. Σε πολλές περιπτώσεις η ποιότητα της σύνδεσης δεν είναι καλή (πχ. στα χωριά) ή υπάρχει θόρυβος και οχλαγωγία (sic) που μπορεί να επηρεάσουν την τηλεδιάσκεψη.

5. Με την δια περιφοράς συνεδρίαση μπορούν όλοι να στείλουν τις απόψεις τους με email, με fax, με επιστολή ή τηλεφωνικά.

Εμείς απαντάμε

1. Δεν ρωτήσατε ποτέ τους δημοτικούς συμβούλους αν μπορούν ή δεν μπορούν να συμμετάσχουν με τηλεδιάσκεψη. Επίσης δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον δημοτικό σύμβουλο που να μην έχει καλή σχέση με το smartphone του, με το οποίο μπορεί κάλλιστα να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη.

2. Δεν ρωτήσατε ποτέ τους δημοτικούς συμβούλους αν έχουν κάποιο άτομο που μπορεί να βοηθήσει με το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (πχ. κάποιο μέλος της οικογένειας)

3. Δεν ζητήσαμε να δοθεί δυνατότητα μόνο στους επικεφαλής. Εμείς είμαστε συνήθως αυτοί που ζητούν να τοποθετούνται όλοι οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι στα δημοτικά συμβούλια.

4. Από προσωπική μας εμπειρία, η ποιότητα της σύνδεσης στα χωριά είναι περισσότερο από ικανοποιητική για τηλεδιάσκεψη. Όσο για την οχλαγωγία, ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε τι εννοείτε.

5. Με βάση τις προσκλήσεις σας για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις, επιτρέπεται η κατάθεση των απόψεων και των ψήφων μόνο μέσω email ή τηλεφωνικά, τα υπόλοιπα δεν αναφέρονται. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι και στις εφαρμογές τηλεδιάσκεψης υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να συμμετάσχει τηλεφωνικά χωρίς video.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι παραβλέπεται εντελώς το γεγονός ότι με τις δια περιφοράς συνεδριάσεις καταργείται η συζήτηση, καταργείται η διαβούλευση, καταργούνται οι προτάσεις, καταργούνται οι ερωτήσεις, καταργείται η παρακολούθηση από το κοινό, ουσιαστικά καταργείται η συμμετοχή στις αποφάσεις και η ίδια η δημοκρατία.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” καταγγέλλει την επιλογή της Δημοτικής Αρχής και του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου να συνεχίσει τις αντιδημοκρατικές δια περιφοράς συνεδριάσεις και όπως δήλωσε στο τελευταίο της δελτίο τύπου δεν θα συμμετάσχει σε αυτές ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης καλεί κάθε έναν και κάθε μία που αντιλαμβάνεται την νομότυπη αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής να ενώσει την φωνή του με την δική μας με οποιονδήποτε τρόπο.

Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε απαθείς
Glezos

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Κοινό Τηνίων» για το θάνατο του Αγωνιστή της αριστεράς Μανώλη Γλέζου1922 Απείρανθος Νάξου – 30 Μαρτίου 2020 Αθήνα

Ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι πια μαζί μας.

Δεν υπάρχουν λόγια για να γράψει κανείς για τον Μανώλη Γλέζο. Τον ενεργό πολίτη, τον μάχιμο μέχρι το τέλος, τον αντιστασιακό, τον ασυμβίβαστο δημοκράτη.

Στην πρώτη γραμμή για τα δίκαια των πολλών, πιστός στο όραμά του για μια καλύτερη ζωή.

Τα τέσσερα χρόνια ως κοινοτάρχης στο χωριό του, στην Απείρανθο της Νάξου, το στίγμα του έμεινε παρακαταθήκη μέχρι σήμερα. Εισήγαγε την άμεση δημοκρατία στην λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων στην κοινότητα σε πρωτοποριακά για την εποχή του θέματα.

Ένα σύγχρονο, λαμπρό κομμάτι της ιστορίας μας, πέρασε στην ιστορία. Ο Μανώλης, με τις ιδέες του, θα παραμείνει ανάμεσα μας και δε ξεχαστεί ποτέ.

Το Κοινό Τηνίων εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του και ως ελάχιστη τιμή, καταθέτει συμβολικά, αντί στεφάνου ένα ποσό στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στο χωριό του την Απείρανθο, σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειάς του.

Καλό ταξίδι Μανώλη…

Apobasi

Βίαιη κρατική καταστολή και αστυνομοκρατία στα νησιά

Τήνος, 26 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εχθές, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 τα ξημερώματα, εκατοντάδες αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής του κράτους αποβιβάστηκαν στα νησιά της Λέσβου και της Χίου για να επιβάλουν την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης – φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες ενάντια στην βούληση τοπικών αρχών, κατοίκων και μεταναστών.

Οι εικόνες της αποβίβασης των δυνάμεων καταστολής, της επίθεσης ενάντια στους κατοίκους και των επεισοδίων που ακολούθησαν με χρήση χημικών, με ξύλο, με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και με πολλούς τραυματίες, άγγιξαν με ιδιαίτερο τρόπο την κοινωνία της Τήνου η οποία δίνει και εκείνη τον δικό της αγώνα για να προστατέψει το νησί της.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να επισημάνουμε ότι οι εταιρίες στις οποίες έχει ανατεθεί η κατασκευή των νέων κέντρων – φυλακών σε Σάμο, Χίο και Λέσβο δραστηριοποιούνται και στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλη την επικράτεια παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για εφαρμογή με κάθε τρόπο πολιτικών που εξυπηρετούν την κερδοφορία συγκεκριμένων “επενδυτών” και τις επιταγές της Ε.Ε. ακόμη και με την βία. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να στείλει στρατό και αστυνομία όχι πια ενάντια σε υποτιθέμενες επικίνδυνες μειοψηφίες αλλά ενάντια σε συντριπτικές πλειοψηφίες, ενάντια σε ολόκληρες κοινωνίες.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” καταδικάζει κατηγορηματικά την βίαιη κρατική καταστολή, την αστυνομοκρατία και την προσπάθεια εγκαθίδρυσης κλίματος φόβου και πανικού στους νησιώτες που αντιστέκονται σε Χίο και Λέσβο και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου να πάρει θέση απέναντι στα όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν εκεί.

Η αλληλεγγύη μας σε όσους αντιστέκονται στην δημιουργία φυλακών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε όσους προστατεύουν τον τόπο τους, σε όσους αντιστέκονται στην κρατική βία και στην επιβολή πολιτικών αντίθετων στην βούληση των τοπικών κοινωνιών είναι δεδομένη.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΩΝ “ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ”

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Παντηνιακό Συλλαλητηριο

Ο Τηνιακός Λαός θα συνεχίσει την μάχη του

Το Κοινό Τηνίων καταδικάζει την έλευση αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να υλοποιηθεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, παρά την αντίθετη άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τήνιων πολιτών.

Αυτό δεν είναι ένδειξη δημοκρατίας αλλά κάποιου άλλου πολιτεύματος.

Ο τηνιακός λαός θα συνεχίσει να δίνει ομόψυχα και δυναμικά την "μαχη" του και είμαστε βέβαιοι οτι στο τέλος θα δικαιωθεί ώστε να προστατευθεί το μοναδικό τοπίο της Τήνου.
Koino deltio typou

Σε αυτόν τον αγώνα θα μας βρουν ενωμένους

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
των δημοτικών συνδυασμών
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ - ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ

Εχθές, Σάββατο 18/1/2020, στις 13.30 περίπου το μεσημέρι συνέβησαν τα εξής. Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Κροντηράς και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης “Κοινό Τηνίων” κ. Πέτρος Κουσουνάδης πέρασαν από τον ναό της Β’ Εύρεσης πάνω από την Καρδιανή πηγαίνοντας προς την δημοτική έκταση στην θέση Πράσσα. Εκεί ήταν παρκαρισμένο αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντες με πολιτικά, οι οποίοι ξεκίνησαν να τους ακολουθούν.

Μόλις οι σύμβουλοι μπήκαν στην δημοτική έκταση ήχησε σειρήνα από το αυτοκίνητο που τους ακολουθούσε. Οι επιβαίνοντες στο δεύτερο αυτοκίνητο επέδειξαν αστυνομικές ταυτότητες και ακολούθησε έλεγχος στοιχείων και προθέσεων καθώς και υποδείξεις ότι το δημοτικό οικόπεδο είναι ιδιωτικό και η είσοδος σε αυτό είναι παράνομη.

Οι σύμβουλοι επέδειξαν ότι τους ζητήθηκε και ζήτησαν με την σειρά τους εξηγήσεις για την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά στην περιοχή. Οι αστυνομικοί απάντησαν ότι έχουν εντολές να φυλάσσουν το ιδιωτικό οικόπεδο όπου πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.

Το απαράδεκτο αυτό συμβάν σε συνδυασμό με τις κλήσεις συμπολιτών μας από το λιμεναρχείο για κατάθεση και τις πληροφορίες για έλευση Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης (ΜΑΤ), θεωρούμε ότι είναι μέρος μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας εκφοβισμού και πάταξης της βούλησης και του δίκαιου αγώνα της κοινωνίας της Τήνου ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Θεωρούμε απαραίτητη την σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου άμεσα και ζητάμε από τον βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππο Φόρτωμα, ο οποίος βρίσκεται στο νησί, να παρευρεθεί στην συνεδρίαση αυτή.

Σε αυτόν τον αγώνα θα μας βρουν όλους ενωμένους και αποφασισμένους απέναντι στην καταστροφή του τόπου μας.

Sillalitirio

Το "Κοινό Τηνίων" για το συλλαλητήριο της Παρασκευής 22 Νοέμβρη 2019 ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Δευτέρα, 25 Νοέμβρη 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Παντηνιακό Συλλαλητήριο ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Χώρα της Τήνου.

Με την συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά κάθε προσδοκία, η Τήνος έδωσε το δικό της μήνυμα. Ο τηνιακός λαός με την συμμετοχή του έδειξε ξεκάθαρα πια την αντίδρασή του στην επικείμενη καταστροφή από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Πολίτες, φορείς, σύλλογοι, οργανώσεις, σχολεία και επαγγελματίες οι οποίοι μαζικά έκλεισαν τα καταστήματα τους για να συμμετέχουν ενεργά, εκπρόσωποι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, η έπαρχος και ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ήταν όλοι εκεί.

Με τη λήξη της διαμαρτυρίας ο δημοτικός σύμβουλος της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης "Κοινό Τηνίων" κ. Κουσουνάδης Πέτρος πήρε το λόγο και μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Καλώ όλους να πιέσουμε τους βουλευτές Κυκλάδων από όλα τα κόμματα, να πιέσει ο Δήμος, να πιέσει η περιφέρεια να πιέσουμε όλοι μας να αλλάξει η νομοθεσία ... διότι η νομοθεσία τους ευνοεί ... στην Τήνο είμαστε όλοι μαζί ... είμαστε μέρος ενός μαζικού πανελλαδικού κινήματος όπου όλοι εναντιώνονται σε αυτή την καταστροφή. Σήμερα βλέπουμε ότι είμαστε πάρα πολλοί ... αυτό που μένει είναι η οργάνωση, οργανωθείτε ... αυτοί προστατεύουν την τσέπη τους, εμείς προστατεύουμε το νησί μας."

Το Κοινό Τηνίων ήταν παρόν στο παντηνιακό συλλαλητήριο. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο δελτίο τύπου, πρότασή μας είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος το οποίο ουσιαστικά και θεσμικά θα αποτυπώσει την αντίδραση του τηνιακού λαού. Επιπλέον, καλούμε τους βουλευτές Κυκλάδων να πάρουν θέση σε ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό κίνδυνο και να προστατέψουν στο έπακρο το νησί αλλάζοντας άμεσα το νομοθετικό πλαίσιο.Όσο οι μέρες περνούν ο χρόνος μας λιγοστεύει.

Ο αγώνας συνεχίζεται!
Prassa

Δημοτικό Δημοψήφισμα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Τήνο

Τήνος, 13 Νοέμβρη 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά την αφαίρεση του εμποδίου από την παράνομη διάνοιξη στα Πράσσα, οι εργασίες για την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών συνολικού ύψους 70 μέτρων (βάση + φτερό) προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη σήμερα ξεφορτώθηκαν σίδερα πολύ μεγάλης διαμέτρου που προφανώς θα χρησιμοποιηθούν στις βάσεις.

Άποψή μας είναι ότι το αρχικό εμπόδιο δεν έπρεπε να μετακινηθεί από την θέση του. Τοποθετήθηκε εκεί με βάση την ομόφωνη απόφαση 84/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία, η δημοτική αρχή μαζί με τον κόσμο της Τήνου πρέπει να υλοποιήσουμε και πάλι, υπερασπιζόμενοι την δημοτική έκταση και συνολικά το νησί.

Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι από την μία μεριά ο επενδυτής δεν διστάζει να σύρει ανθρώπους στο τμήμα και στα δικαστήρια αλλά από την άλλη οι κάτοικοι του νησιού είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων”, σταθερά προσηλωμένη στον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, από την αρχή του, καλεί
  • τον κόσμο της Τήνου να συμμετέχει στην συλλογή υπογραφών και σε όλες τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται,

  • όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους να βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό του κόσμου και να μην λείπουν από καμία κινητοποίηση

  • τον Δήμαρχο να καλέσει ανοικτή λαϊκή συνέλευση για το θέμα

  • όλους τους κυκλαδίτες βουλευτές και ιδιαίτερα τον τηνιακής καταγωγής βουλευτή κ. Φόρτωμα να αναλάβουν πολιτική δράση με ερωτήσεις, επερωτήσεις, τροπολογίες και με όποιο άλλο μέσο χρειαστεί για την αποτροπή της καταστροφής.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες για την θέση όλων των τελευταίων κυβερνήσεων στο θέμα Α.Π.Ε. Οι Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την υποτιθέμενη απεξάρτηση από τις συμβατικές μονάδες και την μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ένα απέραντο “πράσινο” βιομηχανικό τοπίο, ακολουθούνται κατά γράμμα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυνατούς αντιπάλους αλλά ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Τέλος, προτείνουμε την διεξαγωγή σχετικού δημοτικού δημοψηφίσματος με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό νόμο άμεσα, ώστε να φανεί και θεσμικά το βροντερό ΟΧΙ των τηνιακών.

Bintsi

Να μάθουμε να διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν

Κυριακή, 15 Σεπτέμβρη 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 20 Φεβρουαρίου 2017, προβλέποντας που πάει ο αθλητισμός στο νησί μας, πραγματοποιήσαμε ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Κοινό Τηνιων" μια συνάντηση με ανθρώπους εμπλεκόμενους άμεσα με τον αθλητισμό, σωματεία, αθλητές, προπονητές αλλά και γονείς.

Ένα από τα προβλήματα που μας ανέφεραν ήταν και το γήπεδο στο Βίντσι το οποίο, δυόμιση χρόνια πριν, ήταν σε άθλια κατάσταση και επικίνδυνο για τα παιδιά μας. Τότε ομόφωνα, τριάντα περίπου παρευρισκόμενοι, αποφασίσαμε να συντάξουμε ένα κείμενο το οποίο θα το υπογράφαμε όλοι έτσι ώστε να το καταθέσουμε στο επόμενο ΔΣ για να ακουστούν και να συζητηθούν τα προβλήματα του αθλητισμού στο νησί μας. Όταν συντάχθηκε το κείμενο και ζητήθηκαν οι ανάλογες υπογραφές αυτοί που δέχτηκαν να υπογράψουν ήταν περίπου δέκα άτομα, οι υπόλοιποι με διάφορες δικαιολογίες αρνήθηκαν!

Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι, προεκλογικά, τον Μάιο πανηγύριζαμε γιατί σε τέσσερις μήνες θα είχε αποπερατωθεί η ανακατασκευή του γηπέδου. Είδαμε και τις ανάλογες φωτογραφίες έξω από το γήπεδο με την ταμπέλα της Περιφέρειας αλλά πριν λίγες ημέρες το γήπεδο έκλεισε ως ακατάλληλο!

Αν στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 είχαμε πιέσει τον δήμο να πάρει θέση για τον αθλητισμό στο νησί μας και να πάρει μέτρα τότε τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο.

Συμπέρασμα από τα παραπάνω, πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε.

Να μάθουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας, να μάθουμε να διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν.
Supermarket

Κατεψυγμένες αλήθειες και ανακρίβειες από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Tήνου

Πέμπτη, 5 Σεπτέμβρη 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάσαμε εχθές (4 Σεπτέμβρη 2019) με έκπληξη, την ανακοίνωση του ΔΣ του εμποροεπαγγελματικού και βιοτεχνικού συλλόγου Τήνου σχετικά με την απόφαση που πάρθηκε στις 15 Ιούνη του 2018 για την άδεια ίδρυσης “Υπεραγοράς Τροφίμων” στην λεωφόρο Τριποτάμου (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ). Επιπλέον διαβάσαμε και τις απαντήσεις της κ. Δεληγιάννη και του ΔΣ που ακολούθησαν.

Θέλουμε αρχικά να διευκρινίσουμε κάποιες ανακρίβειες οι οποίες είτε από λάθος είτε τεχνηέντως, υπάρχουν στο κείμενο της αρχικής ανακοίνωσης.

α. Η επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε στις 15 Ιούνη του 2018 και όχι του 2019 όπως αναφέρεται

β. Κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν ψήφισε ΟΧΙ όπως φαίνεται από την απόφαση που είναι ανεβασμένη στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ αλλά και από το video της συνεδρίασης. Ακούστηκαν 8 ΝΑΙ και 9 ΠΑΡΩΝ.

γ. Το ΠΑΡΩΝ δεν αποτελεί αποποίηση ευθύνης και εύκολη λύση αλλά προσμετράται κανονικά ως αρνητική ψήφος σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 7 του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου.

δ. Εφόσον οι αρνητικές ψήφοι ήταν περισσότερες από τις θετικές (9 ΠΑΡΩΝ έναντι 8 ΝΑΙ) η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία αρνητική. Έτσι ο ισχυρισμός ότι η απόφαση “ήταν ουσιαστικά ένα ισοπεδωτικό ΝΑΙ στο μηδενισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κατακρήμνισης της τοπικής αγοράς” είναι μάλλον αβάσιμος.

Ας περάσουμε όμως στην ουσία. Όσον αφορά την ανακοίνωση του ΔΣ, είμαστε κάθετα αντίθετοι με την προσπάθειά τους να μην επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου του 2019. Παρά τις ανακρίβειες της ανακοίνωσης, υπάρχει μια σημαντική αλήθεια. Κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν θα έπρεπε να έχει ψηφίσει ΝΑΙ. Οι αλήθειες όμως πρέπει να λέγονται στην ώρα τους κι όχι να βγαίνουν έναν ολόκληρο χρόνο μετά από την "κατάψυξη".

Αν το εκλογικό σώμα δεν γνωρίζει τα λάθη της εκάστοτε δημοτικής αρχής πριν τις εκλογές τι νόημα έχει να τα φωνάξουμε μετά; Για να συνετίσουμε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και να "ελπίσουμε" ότι δεν θα κάνει τα ίδια λάθη; Πως περιμένουμε από τους ίδιους σχεδόν ανθρώπους να συμπεριφερθούν διαφορετικά σε επόμενη ανάλογη περίπτωση;

Τέλος όσον αφορά την τελευταία απάντηση της κ. Δεληγιάννη όπου διαβάζουμε πως "στην εποχή της νομοθετικά και θεσμικά κατοχυρωμένης ελεύθερης αγοράς και της άκρατης ανταγωνιστικότητας, θα πρέπει να βρούμε ως τοπική κοινωνία, αντισταθμιστικά μέτρα και πρακτικά αναχώματα στον επεκτατισμό των υπερτοπικών εμπορικών συμφερόντων", έχουμε να επισημάνουμε πως η θεσμικά κατοχυρωμένη ελεύθερη αγορά είναι ο βασικός πυλώνας της πολιτικής των παρατάξεων στις οποίες συμμετείχε και συμμετέχει τόσο στον Δήμο όσο και στην περιφέρεια. Επιπλέον αποτελεί την βάση της πολιτικής του κόμματος που στήριξε τις παρατάξεις αυτές.

Αυτή είναι η πολιτική που θέλει την εμπορική εκμετάλλευση των πάντων. Του νερού, των παραλιών, των θαλασσών ακόμη και του αέρα. Αυτή είναι η πολιτική που δίνει την δυνατότητα σε όποιον έχει αρκετό κεφάλαιο και αρκετές άκρες να παρακάμπτει μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, δημοτικά συμβούλια και ολόκληρες κοινωνίες, έχοντας τον νόμο με το μέρος του. Τώρα τι αντισταθμιστικά μέτρα θα βρεθούν απέναντι στον "επεκτατισμό των υπερτοπικών συμφερόντων" μένει να το δούμε...
Logochroma

Εκλογή νέου προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τήνου

Κυριακή, 1 Σεπτέμβρη 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην σημερινή συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η εκλογή του προεδρείου για το πρώτο μισό της νέας δημοτικής περιόδου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης "Κοινό Τηνίων" δήλωσε ότι θα ψηφίσει τις επιλογές της πλειοψηφίας και της μείζονας μειοψηφίας για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου ενώ ο ίδιος δεν έθεσε υποψηφιότητα για την θέση του γραμματέα.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του σχετικά:

"Αρχικά να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσους απαρτίζουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και στα νέα συμβούλια και στους νέους προέδρους των κοινοτήτων για την εκλογή τους. Σαν δημοτική κίνηση η οποία είναι σταθερά υπέρ του πλουραλισμού και της αμεσότερης δημοκρατίας, βρίσκουμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο απαρτίζεται από συμβούλους τεσσάρων διαφορετικών συνδυασμών.

Δεν μου αρέσουν τα ευχολόγια οπότε αντί αυτών θα ήθελα να επισημάνω ότι όσοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις έχουμε ευθύνη απέναντι στο σύνολο των ανθρώπων του νησιού, και όχι μόνο απέναντι σε αυτούς που μας εξέλεξαν. Τα επόμενα τέσσερα και κάτι χρόνια της δημοτικής περιόδου που ξεκινά σήμερα θα είναι πολύ κρίσιμα για την πορεία της Τήνου καθώς οι επιλογές που θα κάνουμε θα επηρεάσουν το νησί σε βάθος εικοσαετίας, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς δυνατότητα διόρθωσης πιθανών λανθασμένων αποφάσεων. Προσοχή λοιπόν στα κριτήρια με τα οποία αποφασίζουμε.

Δηλώνω ότι θα υπερψηφίσουμε τις προτάσεις της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης για τους υποψηφίους πρόεδρο και αντιπρόεδρο ζητώντας παράλληλα από όποιους εκλεγούν στις θέσεις αυτές να βελτιώσουν την λειτουργία και το επίπεδο των συνεδριάσεων και να μην έχουμε τις τραγελαφικές καταστάσεις της προηγούμενης περιόδου.

Από την άλλη μεριά εμείς δεν θα θέσουμε υποψηφιότητα για την θέση του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα μέλη της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης “Κοινό Τηνίων” δεν κυνηγάνε καρέκλες αλλά αντίθετα προσπαθούν να δείξουν μια διαφορετική πολιτική αντίληψη και συμπεριφορά, να δείξουν ότι οι θέσεις αυτές είναι για όλους και όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην διοίκηση του δήμου. Για την βέλτιστη εκπροσώπηση του εκλογικού σώματος, προτείνουμε για την θέση του γραμματέα την κ. Μαραβέλια."


Στην συνέχεια η κ. Μαραβέλια δεν δέχτηκε την πρόταση του κ. Κουσουνάδη οπότε ο Δήμαρχος πρότεινε ως υποψήφια για την θέση αυτή την κ. Πέτκοβιτς.
Plateau Τυριών

Τελετή ορκωμοσίας - Φιέστα κόστους 2980€

Κατά την 11η και τελευταία συνεδρίαση του παρόντος δημοτικού συμβουλίου, στις 12 Αυγούστου, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η ανάληψη πίστωσης 2980€ για την κάλυψη δεξίωσης στην τελετή ορκωμοσίας.

Φυσικά, ο δημοτικός μας σύμβουλος κ. Γιάννης Βιδάλης δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μια τέτοια πίστωση για φιέστες του δημάρχου και της πλειοψηφίας, όταν οι ανάγκες του δήμου και των δημοτών μας είναι τεράστιες και δεν περισσεύει ούτε ευρώ.

Πρότεινε δε, τα χρήματα της φιέστας να δοθούν για τις ανάγκες της κοινωνικής κουζίνας, που για την ενίσχυσή της γίνεται την ίδια μέρα και ώρα ανοικτή συναυλία στο Γυμνάσιο Τήνου.

Η πρόταση μας έγινε αποδεκτή και από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αλλά όχι και από την πλειοψηφία που ψήφισε την πίστωση των 2980€ για την φιέστα.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” δεν θα παραβρεθεί στην “τελετή ορκωμοσίας”.

Ο απερχόμενος και ο νέος δημοτικός σύμβουλος αλλά και τα μέλη της δημοτικής μας κίνησης θα παραβρεθούν και θα βοηθήσουν για την επιτυχία της συναυλίας για την ενίσχυση της κοινωνικής κουζίνας.

Ακόμα, ζητάμε από όλους τους νεοεκλεγείς δημοτικούς συμβούλους, και τους συμβούλους και προέδρους κοινοτήτων όλων των παρατάξεων, να μην παραβρεθούν στην τελετή ορκωμοσίας και στην φιέστα που θα ακολουθήσει. Αντί αυτού, τους καλούμε να συμμετάσχουν στην ανοικτή συναυλία και να ενισχύσουν έτσι την κοινωνική κουζίνα.

Ιδιαίτερα αναμένουμε από τους συμβούλους της παράταξης “Ενωμένοι για το νησί μας” του κυρίου Κροντηρά, η οποία εξέδωσε και σχετικό δελτίο τύπου, να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας.

Kossini kataggelia

Καταγγελία στον εισαγγελέα για τις φωτιές στο Κοσσίνι

Logochroma

Παρασκευή, 26 Ιούλη 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις τελευταίες εγκληματικές πυρκαγιές στον χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων που βρίσκεται στην περιοχή Κοσσίνι του Δήμου Τήνου, τα μέλη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης “Κοινό Τηνίων” θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε σε αναφορά – καταγγελία προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, την Πέμπτη 25 Ιούλη, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών.

Αντίστοιχη αναφορά είχαμε καταθέσει και στον προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου της Τήνου στις 12 Δεκέμβρη του 2018, όταν εν μέσω ισχυρών βροχοπτώσεων, πυρκαγιά είχε και πάλι ξεσπάσει από “άγνωστα αίτια” στον ίδιο χώρο.

Αναφορά στην πυροσβεστική για την πυρκαγιά του Δεκέμβρη 2018


Η ανεξέλεγκτη καύση των αποβλήτων κοστίζει πολύ ακριβά στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Τήνου. Σε οικονομικό επίπεδο, ο Δήμος έχει πληρώσει και θα πληρώσει χιλιάδες ευρώ σε χωματουργικές εργασίες προκειμένου να σβήσει η φωτιά και να “στρωθεί” ο χώρος για τα επόμενα σκουπίδια αλλά και σε πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω της παράνομης “διαχείρισης” των απορριμμάτων του. Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, η επίδραση της καύσης απορριμμάτων στον αέρα, στο νερό, στο χώμα, στα φυτά και στα ζώα της περιοχής αλλά και κατ’ επέκταση όλου του νησιού, είναι ανυπολόγιστα καταστροφική. Σε επίπεδο υγείας και ασφαλούς διαβίωσης των κατοίκων, είναι προφανές ότι η εισπνοή του τοξικού καπνού που κατακλύζει ολόκληρο το νησί είναι σοβαρότατα επιβλαβής ενώ τα λαχανικά και τα ζώα της περιοχής που μολύνονται, καταλήγουν κάποια στιγμή στο πιάτο μας. Τέλος, σε επίπεδο εικόνας του νησιού, δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς την αρνητική εντύπωση που προκαλείται στους επισκέπτες όταν βρίσκονται στα χωριά μας και δεν μπορούν να σταθούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί λόγω της πυρκαγιάς. Πως μπορείς να εξηγήσεις για ποιον λόγο καίγονται τα σκουπίδια μας σε έναν άνθρωπο που στην χώρα του η ανακύκλωση αποτελεί δεδομένο εδώ και δεκαετίες.

Επιτέλους, η καταστροφική “διαχείριση” των απορριμμάτων της Τήνου πρέπει να σταματήσει. Η δημοτική αρχή πρέπει να προστατέψει το νησί, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του και να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος.

Free Web Hosting